Denumita simbolic si “Pamantul lemnului”, zona Maramuresului se numara printre destinatiile de vacanta pe care trebuie sa le vizitam, macar o data in viata.

Cu o localizare in nordul Romaniei, chiar la granita cu Ucraina, Maramuresul este o zona renumita, indeosebi pentru arhitectura din lemn, ce se remarca la fiecare lacas de cult, cat si in cadrul caselor traditionale.

“Tara lemnului” se dovedeste a fi un taram minunat de vizitat, mai ales daca va doriti sa aveti parte de un concediu activ.

Ciclismul, mersul pe jos si drumetiile montane sunt doar cateva dintre activitatile de care veti avea parte in Maramures.

Practic, vorbim despre o locatie unde viata zilnica este in continuare asemanata cu un muzeu popular, in aer liber.

Lemnul, principala materie prima folosita in Maramures, este o resursa importanta pentru localnici. Aici, inca se construiesc case si biserici din lemn, ce au un farmec aparte.Pe teritoriul Maramuresului intalnim peste 100 de monumente din lemn, unele dintre ele fiind incluse chiar si in Patrimoniul UNESCO, pentru autenticitatea si farmecul lor. Mesterii sunt cat se poate de priceputi in arta lemnului si in realizarea sculpturilor, iar acoperisurile impunatoare reprezinta dovada.

Sursa: 5 biserici de lemn pe care sa nu le ratezi in Maramures

Si cand vine vorba de picturile interioare, se remarca scene absolut impresionante, inspiratia fiind atat religioasa, cat si laica, reflectand in mod direct credinta oamenilor din aceasta zona.

Fiecare dintre noi a auzit cel putin odata de Cimitirul Vesel din Sapanta, deoarece acesta este inclus pe lista celor mai interesante atractii turistice din Maramures. Comparativ cu alte cimitire din intreaga lume, Cimitirul Vesel din Sapanta abordeaza intr-un mod diferit conceptul de moarte, vazand acest eveniment drept unul fericit. Crucile mormintelor sunt vopsite intr-o frumoasa nuanta de albastru, iar tablourile prezinta trasaturile de personalitate ale celor ce se odihnesc, cat si un scurt poem despre viata lor.

Sursa:  Maramures: Mocanita, Cimitirul Vesel si bisericile din patrimoniul UNESCO, preferatele turistilor vara

Manastirea Sapanta-Peri este un complex coordonat de catre maici, fiind cea mai inalta structura de lemn, de pe intreg teritoriul Europei. Cu o inaltime de 78 de metri, a fost zidita in anul 1997, prin utilizarea unor metode traditionale. Desi fundatia bisericii este din piatra, restul constructiei a fost realizat din stejar, iar sculpturile exterioare sunt unice in lume.

Sursa: Manastirea Sapanta Peri

Sighetul Marmatiei a reprezentat candva resedinta regiunii Maramures, iar in prezent este considerat a fi punctul de plecare catre fiecare atractie turistica a zonei. Orasul este cunoscut pentru patrimoniul cultural bogat, dar si pentru existenta unui numar impresionant de muzee.

Cascada Cailor este cea mai inalta din Romania, avand aproximativ 90 de metri. Este localizata in imediata apropiere a statiunii Borsa, in Muntii Rodnei.

Sursa: Cascada Cailor, cum ajungi si ce mai poti vizita in apropiere

La cascada se poate ajunge printr-o drumetie prin padure sau cu telecabina, dupa preferintele turistilor. Cascada ofera turistilor o priveliste de poveste, indiferent de anotimp, chiar si iarna, apa cazand in mai multe etape. Avand in vedere frumusetea acestui loc, nu este de mirare ca a fost denumita “Perla Rodnei”.

O alta atractie turistica este Lacul Albastru, unic in intreaga lume, pentru ca apa isi modifica nuanta, in functie de temperatura si de pozitia soarelui. Mai exact, in lunile de primavara lacul este albastru, iar vara capata o frumoasa nuanta de smarald.

Sursa: Lacul Albastru

Concluzionand, in anul 2022, Maramures ramane in topul preferintelor turistilor din Romania, iar acest aspect nu ne surprinde, avand in vedere farmecul acestei zone, unde inca se pastreaza vechile traditii si obiceiuri.