Orasul Iasi este considerat a fi capitala istorica a Moldovei, datorita faptului ca reprezinta un centru cultural deosebit.

Prima mentiune a orasului a avut loc in anul 1408, insa acesta are cu siguranta o datare mai indelungata.

In conceptia romanilor, orasul acesta reprezinta un adevarat simbol al unitatii nationale, dat fiind faptul ca dupa alegerea lui Alexandru Ioan Cuza in 1859 ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, a avut statutul de capitala, alaturi de Bucuresti, pana in 1862.

Dupa cum bine stim deja, daca ne aflam intr-o vacanta in Iasi, atunci ar trebui sa trecem si prin fata Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, deoarece aceasta institutie este prima Universitate din Romania, infiintata in 1860.

Sursa: Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

In centrul orasului vom regasi si Piata Unirii, locatie cu o mare semnificatie pentru tara noastra, deoarece aici s-a desfasurat si ceremonia de unire.

Turistii ce ajung in Piata Unirii vor observa si statuia in bronz a lui Alexandru Ioan Cuza, amplasata chiar in partea centrala a zonei.

Deseori, atmosfera de pe strazile Iasiului este comparata cu cea pariziana, avand in vedere numeroasele cladiri cu o arhitectura impresionanta, printre care se numara si Hotelul Traian, construit inca din anul 1882.

In partea nordica regasim Muzeul Unirii, amplasat chiar in spatele Cinematografului Republica. Muzeul este cu atat mai fascinant cu cat a servit drept resedinta regala, in anii in care capitala tarii a fost mutata temporar la Iasi.

Aici a locuit regele Ferdinand, impreuna cu familia sa, deci nu este de mirare faptul ca imobilul este atat de apreciat, in randul pasionatilor de istorie.


Sursa: Muzeul Unirii din Iasi, Obiective turistice Iasi

In Muzeu exista numeroase colectii de documente, cat si unele elemente ce au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Diversitatea culturala este sintagma ce defineste cel mai bine orasul Iasi. Tot aici putem vizita si Teatrul National Vasile Alecsandri, care a fost construit de catre arhitecti vienezi, ce erau foarte talentati, dat fiind faptul ca realizau cladiri similare si in marile orase din Europa, spre exemplu, Praga, Viena sau Salzburg.

Teatrul National din Iasi se afla in topul cladirilor arhitecturale din Romania, iar fiecare detaliu este bine realizat.


Sursa: Teatrul National "Vasile Alecsandri", Iasi

Si turistii ce calatoresc in scop religios pot sa aleaga Iasiul ca si destinatie urmatoare, deoarece ei pot sa viziteze aici Catedrala Mitropolitana. Vorbim despre o cladire impunatoare, ce prezinta influente neoclasice, fiind construita intre anii 1833-1839.  Tot aici se organizeaza anual si Pelerinajul Sfintei Parascheva, unde mii de turisti se inchina la cutia de argint unde se pastreaza moastele Sfintei.

Sursa: Catedrala Mitropolitana Iasi

Cu siguranta, Palatul Culturii este atractia turistica emblematica a Iasiului. Aflat in partea sudica a Bulevardului Stefan cel Mare, Palatul a fost construit intr-un stil neogotic, fiind una dintre cladirile cele mai impresionante din Romania.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca procesul de constructie s-a intins pe o perioada de 20 de ani, pentru ca fiecare detaliu sa fie unic. Se remarca ornamentele cu motive heraldice, dar si ceasul din turn, de unde se aude in fiecare ora „Hora Unirii.”

Cladirea gazduieste 4 muzee, iar fiecare vizitator poate sa intre in Sala Voievozilor sau sa se plimbe imprejur, deoarece privelistea este una deosebita.

Prin urmare, cu siguranta exista numeroase obiective turistice care sa ne incante in Iasi, deci este momentul sa vizitam si aceasta frumoasa locatie a Moldovei.